BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:denicek1 [2009/02/03 19:58]
zuzana
navody:denicek1 [2012/10/18 20:28] (current)
Line 1: Line 1:
 +===== Příklad z mého deníčku =====
 +Zde uvádím podrobný popis krmení kvásku a následného pečení chleba.
 +\\
 +\\
 +=== čtvrtek 26.10.2006 ===
 +== 21:00 == 
 +kvásek vyndán z lednice, objem cca 60 ml
  
 +== 21:30 == 
 +kvásek přendán do litrové plastové nádoby, přidáno 70 g mouky a 70 ml vlažné vody, promícháno,​ konečný objem 180 ml, necháno stát na lince v kuchyni 21:30-8:15 (tj. asi 11 hodin), teplota cca 21°C
 +
 +=== pátek 27.10.2006 ===
 +maximální objem kvásku byl dosažen asi v 6:30 a činil 470 ml
 +
 +== 8:15 ==
 +kvásek už asi 1 cm spadnul dolů, přidáno 70 g mouky a 70 ml studené vody, promícháno,​ konečný objem 330 ml, necháno stát na lince v kuchyni 8:15-22:00 (tj. asi 12 hodin), teplota cca 22°C, maximální objem kvásku byl dosažen v 16:00 a činil 830 ml
 +
 +== 22:00 ==
 +kvásek už klesnul na cca 500 ml, přidáno 70 g mouky a 50 ml studené vody, promícháno,​ konečný objem 450 ml, necháno stát u okna v ložnici 22:00-6:00 (tj. asi 8 hodin), teplota cca 17°C
 +
 +=== sobota 28.10.2006 ===
 +maximální objem kvásku byl dosažen v 6:00 a činil 900 ml
 +
 +== 7:00 ==
 +začínám dávat ingredience do pekárny, v tomto pořadí a množství:
 +
 +150g chlebové pšeničné mouky typ 1050 (Alnatura)
 +
 +150g celozrnné pšeničné mouky středné mleté (mlýn Pohronský Ruskov, Slovensko)
 +
 +210g celozrnné žitné mouky (Pro-Bio)
 +
 +40g drceného lnu, hrst slunečnice
 +
 +lžička soli, lžička kmínu, lžička mletého koriandru
 +
 +přibližně 350g kvásku, ve kterém by mělo být 190g žitné mouky
 +
 +350 ml vody
 +
 +== 7:30 ==
 +zapínám program, mám nastaveno žádné předehřívání,​ rovnou míchání těsta, pomáhám pekárně v míchání těsta kuchyňskou stěrkou, vodu přilévám postupně, snažím se dosáhnout velmi hustého těsta, ale ne zase moc aby to pekárna zvládla míchat, když je těsto promíchané (trvá 5-10 minut), tak vypnu program a vlastní program přeprogramuji na:
 +
 +preheat 10 min, knead 10 min, rise1 0 min, rise2 85 min, rise3 120 min, bake 60 min, kůrka tmavá
 +
 +program hned zapnu, celkem trvá 4h45min
 +
 +chleba po upečení ještě asi 10 min ponechán ve vypnuté pekárně, pak vyklopen z formy a 4 hodiny nechán chladnout na mřížce
 +
 +=== Výsledek ===
 +Chleba chuťově velmi dobrý, lehoučce nakyslý, konzistence těsta OK, není vůbec mokrý, krájí se bez problémů. Celková hmotnost použité mouky 700g, z toho ~ 40% pšeničné. Konečná hmotnost chleba po upečení 1250g. Esteticky se nevyrovná chlebu z trouby, ale to je daň za pohodlí pečení v automatické pekárně. Chlebu by určitě prospělo delší kynutí, ale chtěla jsem ukázat, že to jde i rychleji.
 +
 +{{:​navody:​chleba22.jpg?​700|výsledný chleba}}