BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:koupeny_kvasek [2009/02/22 23:38]
zuzana
navody:koupeny_kvasek [2012/10/18 20:28] (current)
Line 1: Line 1:
 +====== Pečení z koupeného kvásku ======
 +Jak již asi mnozí sami zjistili nebo si přečetli v magazínu [[http://​hobby.idnes.cz/​video-upecte-si-poctivy-celozrnny-kvaskovy-chleba-pochutnate-si-pha-/​hobby-domov.asp?​c=A090218_170346_hobby-domov_mce|Hobby.cz]],​ je možné si již hotový kvásek v některých pekařstvích koupit. Nevím, zda je u něj přiložen i recept, každopádně můj návod na použití koupeného kvásku zní následovně:​
 +\\
 +\\
 +Koupený kvásek je připravený k pečení. To znamená, že máte zralý hladový kvásek, který můžete rovnou použít do těsta. Jedná se o kvásek ve stejné fázi jako je můj kvásek po třetím nakrmení (popsáno ve [[navody:​vedeni_kvasku|4. bodě]]).  ​
 +\\
 +\\
 +=== Koupený kvásek chci použít pouze jednou ===
 +Pokud jste si koupili kvásek pouze na zkoušku, za účelem upečení jednoho chleba, tak celý koupený kvásek použijte do těsta. Recept může znít například 250 ml kvásku, 300 g žitné mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, voda, sůl, kmín. Chleba by měl kynout několik hodin (5 i více). Pokud nemáte tolik času, myslím si, že je lepší použít mnohem méně žitné mouky a do těsta přidat kvasnice.
 +\\
 +\\
 +=== Koupený kvásek chci použít jako základ mého kvásku ===
 +Pokud jste si kvásek koupili proto, abyste si usnadnili začátky pečení kváskového chleba, radím vám následující postup.
 +Nejprve uberte z koupeného kvásku asi 4 lžíce, které rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a nechte při pokojové teplotě uschnout (podrobnější [[navody:​uchovani_kvasku|návod zde]]). Usušením si kvásek „zakonzervujete“ pro případ, že se vám v budoucnu něco nepovede a kvásek si zničíte.
 +\\
 +\\
 +Se zbývajícím kváskem naložte tak jako s hladovým kváskem právě vytaženým z lednice. Jednou či dvakrát ho nakrmte, tak jak je popsáno v článku o [[navody:​vedeni_kvasku|vedení kvásku]]. To kolikrát ho nakrmíte záleží na tom, kolik kvásku chcete použít do těsta. Pokud si z pekařství přinesete 200 ml kvásku, tak ho stačí nakrmit jednou 100 gramy žitné mouky a máte dost kvásku pro pečení. Pokud je kvásku jen 50 ml, tak ho můžete přikrmit i 3x, přesně podle [[navody:​vedeni_kvasku|návodu]]. Když jste si kvásek správně vykrmili, tak před jeho použitím do těsta z něj nezapomeňte ubrat pár lžic, které budou sloužit jako základ kvásku při dalším pečení.
 +\\
 +\\
 +=== Tip ===
 +Pokud si kvásek koupíte a nebudete z něj do 1-2 dnů péct, je dobré ho přendat do větší nádoby a přimíchat do něj několik vrchovatých lžic žitné mouky. Pak jej můžete v lednici uchovat týden až maximálně asi 10 dní.
 +\\
 +\\