BIOSATNIK.CZ

Příprava dostatečného množství kvásku pro pečení kváskového chleba pokud začínáte se sušeným kváskem trvá 3-4 dny. Určitě k výrobě kvásku nepoužívejte všechen sušený kvásek, který máte. Trochu si ho schovejte – co kdyby se něco napoprvé nepovedlo.

  • Rozdrobený kvásek nechte ve skleničce rozmočit s trochou vody, stačí půl hodina.
  • Přimíchejte 1-2 lžíce žitné mouky. Pokud je směs moc suchá, přidejte vodu tak aby vzniklo těstíčko přibližně o konzistenci těsta na palačinky (může být i trochu hustší). Skleničku přikryjte talířkem či potravinářskou fólií a nechte 24h stát při pokojové teplotě. Během té doby můžete směs občas promíchat. Pokud máte doma méně než cca 21°C můžete kvásek trochu přihřát (tipy jak na to viz mé stránky) – kvásek však nikdy nesmí přesáhnout teplotu 35°C. Doporučuji si hned od začátku vždy poznačit čárou, kde byla hladina kvásku, protože hlavně na začátku se zdá, že se nic neděje a kvásek přitom už obsahuje malinké bublinky a roste. Pokud si nejste jistý správnou hustotou kvásku, udělejte ho radši hustší. Každopádně se nesmí na hladině kvásku oddělovat vrstva vody.
  • Po 24h přimíchejte další cca 2 lžíce žitné mouky a odpovídající množství vody. Proces kvašení se rozběhne asi 24 až 48h od prvního namočení kvásku, takže teď už v kvásku můžete pozorovat malé bublinky.
  • Pokračujte s krmením kvásku 2x denně po dobu několika dní, přičemž vždy přidejte přiměřené množství žitné mouky a vody, tak aby se celkový objem kvásku po zamíchání zvýšil asi o 2/3. Nezapomeňte kvásek včas přestěhovat do větší nádoby, protože v závislosti na hustotě může svůj objem během kvašení i ztrojnásobit! Nádobu s kváskem mějte vždy přikrytou, buď talířkem nebo plastovou fólií, aby nevysychal.
  • Po několika dnech (v závislosti na teplotě cca 2-4 dny) už budete mít dostatek kvásku pro pečení chleba. Před pečením si nezapomeňte 2-3 lžíce kvásku ubrat pro příště a uchovat je ve skleničce v lednici. Co s kváskem dál naleznete v návodech - doporučuji nastudovat zejména “vedení kvásku”.
  • Doporučuji také shlédnout video v angličtině s návodem jak oživit sušený kvásek.

Fotky

Sušený kvásek


Rozmočení kvásku


Po prvním nakrmení


Po druhém nakrmení (asi 24-36 hodin od začátku) – kvásek nejeví známky kvašení.


Došla mi trpělivost a tak jsem kvásek dala blíže topení….a on se konečně probral! Následující čtyři fotky zachycují kvasící kvásek. Na povrchu je zaschlý, protože jsem sklenici nepřikryla (doporučuji přikrýt).



Po pár hodinách



Kvásek jsem přestěhovala do větší nádoby a opět nakrmila.


Po pár hodinách.


Hurá! Kvásek je hotov a může být použit pro přípravu těsta.


Přeji Vám hodně štěstí při oživování Vašeho kvásku!