BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:oziveni_suseneho_kvasku [2014/02/22 14:12]
zuzana
navody:oziveni_suseneho_kvasku [2014/02/22 14:22] (current)
zuzana
Line 9: Line 9:
   * Po 24h přimíchejte další cca 2 lžíce žitné mouky a odpovídající množství vody. Proces kvašení se rozběhne asi 24 až 48h od prvního namočení kvásku, takže teď už v kvásku můžete pozorovat malé bublinky.   * Po 24h přimíchejte další cca 2 lžíce žitné mouky a odpovídající množství vody. Proces kvašení se rozběhne asi 24 až 48h od prvního namočení kvásku, takže teď už v kvásku můžete pozorovat malé bublinky.
   * Pokračujte s krmením kvásku 2x denně po dobu několika dní, přičemž vždy přidejte přiměřené množství žitné mouky a vody, tak aby se celkový objem kvásku po zamíchání zvýšil asi o 2/3. Nezapomeňte kvásek včas přestěhovat do větší nádoby, protože v závislosti na hustotě může svůj objem během kvašení i ztrojnásobit! Nádobu s kváskem mějte vždy přikrytou, buď talířkem nebo plastovou fólií, aby nevysychal. ​   * Pokračujte s krmením kvásku 2x denně po dobu několika dní, přičemž vždy přidejte přiměřené množství žitné mouky a vody, tak aby se celkový objem kvásku po zamíchání zvýšil asi o 2/3. Nezapomeňte kvásek včas přestěhovat do větší nádoby, protože v závislosti na hustotě může svůj objem během kvašení i ztrojnásobit! Nádobu s kváskem mějte vždy přikrytou, buď talířkem nebo plastovou fólií, aby nevysychal. ​
-  * Po několika dnech (v závislosti na teplotě cca 2-4 dny) už budete mít dostatek kvásku pro pečení chleba. Před pečením si nezapomeňte 2-3 lžíce kvásku ubrat pro příště a uchovat je ve skleničce v lednici.+  * Po několika dnech (v závislosti na teplotě cca 2-4 dny) už budete mít dostatek kvásku pro pečení chleba. Před pečením si nezapomeňte 2-3 lžíce kvásku ubrat pro příště a uchovat je ve skleničce v lednici. Co s kváskem dál naleznete v návodech - doporučuji nastudovat zejména "​vedení kvásku"​.
   * Doporučuji také shlédnout [[http://​www.breadtopia.com/​starter_instructions/​|video]] v angličtině s návodem jak oživit sušený kvásek. ​   * Doporučuji také shlédnout [[http://​www.breadtopia.com/​starter_instructions/​|video]] v angličtině s návodem jak oživit sušený kvásek. ​