BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:peceni_chleba [2009/02/03 02:15]
zuzana
navody:peceni_chleba [2012/10/18 20:28] (current)
Line 1: Line 1:
 +====== Postup při pečení chleba ======
 +Neexistuje jeden univerzální návod pro nastavení programu pekárny. Tak jako vše kolem kvásku, je třeba si i tuto oblast vyzkoušet na vlastní kůži a najít si své optimální nastavení dob míchání, kynutí a pečení. Když se podívám do svého pekařského deníčku, tak zjišťuji, že občas nastavení dob kynutí změním, ale více méně zůstávám věrna níže popsanému postupu, který jsem publikovala na mém [[http://​www.telatko.bloguje.cz/​|blogu]] počátkem roku 2007. 
 +\\
 +\\
  
 +=== 21:30 ===
 +[[navody:​recepty:​zakladni_recept|Ingredience]] dám do pekárny v pořadí kvásek, mouka, sůl, koření a pak ručně gumovou stěrkou suché ingredience trochu promísím. Přiliji přibližně 300 ml vody. Pekárnu naprogramuji tak, aby //preheat// (předehřívání) bylo 0 min a //knead// (hnětení) 10 min. Zapnu program, vezmu si k ruce gumovou stěrku a pomáhám pekárně pěkně rovnoměrně promíchat těsto, aby nikde nezbyla suchá mouka. Přitom postupně přilévám vodu, pokud je ještě potřeba.
 +\\
 +\\
 +=== 21:45 ===
 +Když je vše dobře promíchané (po několika minutách), pekárnu vypnu a nastavím vlastní program.
 +  * Předehřívání většinou nechávám na 0. 
 +  * Hnětení 10 min (pekárna během hnětení trošku přitápí). ​
 +  * //Rise// (kynutí) nastavím tak, že celková doba kynutí je asi 3,5-4 hodiny. Při prvním kynutí pekárna nepřitápí vůbec, při druhém trochu a při třetím více. Doby těchto 3 kynutí nastavuji různě. Poslední dobou mám nastaveno něco jako 1:30+60+50. Pokud peču přes den a program začíná okamžitě po smíchání ingrediencí,​ tak dám delší kynutí.
 +  * //Bake// (pečení) nastavím na 60 min. Kůrka tmavá. ​
 +  * K programu přidám tolik minut, aby pečení chleba skončilo v 6:30, kdy vstávám. To znamená, že program trvá celkem asi 8,5 hodin.
 +\\
 +\\
 +Z uvedeného vyplývá, že chleba kyne mnohem déle než je naprogramováno,​ protože vše je v pekárně už od 21:45 smícháno a péct se začne až v 5:30. Vychází z toho 7 a 3/4 hodiny kynutí. Pokud se vám zdá, že kynutí přes noc je moc dlouhé, dá se to trochu ovlivnit zkrácením 2. a 3. kynutí (kdy pekárna přitápí a kynutí je tedy v této fázi programu urychleno) a ponecháním celkové doby programu stejné - to znamená, že se prodlouží doba kdy chleba kyne bez přitápění. ​
 +\\
 +\\
 +=== 6:30 ===
 +Vypnu pekárnu, ale nechám jí ještě 5-10 minut zavřenou. Pak vyndám formu s chlebem z pekárny a po asi 2 minutách vyklopím chleba. Krájím nejdříve po 3-5 hodinách chladnutí.
 +\\
 +\\