BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:postup_pri_peceni_chleba [2012/10/18 20:28] (current)
Line 1: Line 1:
 +====== Pečení chleba ======
  
 +
 +Už jsem to trochu nakousla v komentářích pod příspěvkem „Problémy při pečení kváskového chleba“ (komentář z 29.11.06), ale protože mi k tomu přišel dotaz, odpovím zde pro všechny.
 +
 +20:30 až 21:00
 +Když mám čas a náladu dám do pekárny pšeničnou mouku a trochu vody a nechám asi 5 min promíchat, pak vypnu a nechám stát, v 21:30 pak přidám zbývající ingredience. Pokud toto předem neudělám tak postupuji takto:
 +
 +
 +21:30 (v 22:00 mizím do postele, proto tento čas)
 +Ingredience dám do pekárny v pořadí jak je napsáno v příspěvku „Základní recept na kváskový chleba“. Pekárnu naprogramuji tak, aby preheat (předehřívání) bylo 0 min a knead (hnětení) 10 min. Zapnu jí, vezmu si k ruce gumovou kuchyňskou stěrku a pomáhám pekárně pěkně rovnoměrně promíchat těsto, aby nikde nezbyla suchá mouka. Přitom postupně přilévám vodu, dávám jí od oka podle toho jak je husté těsto (občas se mi stane, že dám více než je ideální L).
 +
 +21:45
 +Když je vše dobře promíchané,​ klidně i dříve než uběhne těch nastavených 10 min, vypnu program. Nastavím vlastní program. Preheat někdy dám 10-20 minut, častěji nechávám na 0. Knead 10 min (pekárna během hnětení trošku přitápí). Rise (kynutí) nastavím tak, že celková doba kynutí je asi 3,5-4 hodiny. Při prvním kynutí pekárna nepřitápí vůbec, při druhém trochu a při třetím více. Doby těchto 3 kynutí nastavuji v podstatě podle momentálního vnuknutí. Poslední dobou tam mám nastaveno něco jako 1:30+60+50. Pokud peču přes den a program začíná okamžitě po smíchání ingrediencí,​ tak dám delší kynutí.
 +
 +Bake (pečení) nastavím na 60 min. Kůrka tmavá. K programu přidám tolik minut, aby pečení chleba skončilo v 6:30, kdy vstávám.
 +
 +Z toho vyplývá, že chleba kyne mnohem déle než je naprogramováno,​ protože vše je v pekárně už od 21:45 smícháno a péct se začne až v 5:30. Vychází mi to na 7 a ¾ hodiny kynutí. Že kynutí bylo moc dlouhé se dá poznat podle toho, že v pekárně je po upečení chleba na formě připečené těsto i nad úrovní chleba, což prozrazuje, že chleba byl nakynutý výše, ale protože bylo kynutí moc dlouhé, začal se už vracet. Upozorňuji,​ že i když se mi toto sem tam stane, tak chleba pak není více kyselý. Pokud se vám zdá, že kynutí přes noc je moc dlouhé, dá se to trochu ovlivnit zkrácením naprogramovaného 2. a 3. kynutí, kdy pekárna přitápí a kynutí je tedy v této fázi programu urychleno.
 +
 +6:30 Vypnu pekárnu, nechám jí ještě 5-10 zavřenou. Pak vyndám formu s chlebem z pekárny a po asi 2 minutách vyklopím chleba. Krájím nejdříve po 3 hodinách chladnutí na mřížce nebo až večer, kdy je chleba nejlepší (s máslíčkem ).
 +
 +
 +Tak jako v každé fázi přípravy kvásku, je i při pečení chleba potřeba si vše vyzkoušet a najít si svůj optimální postup. Kvásek máme každý jiný, stejně tak mouku a v neposlední řadě teplotu doma, která má samozřejmě vliv na kynutí (u nás je 19-20°C).