BIOSATNIK.CZ

Celožitný chleba

Chleba obsahující pouze žitnou mouku je velmi zdravý, protože obsahuje pouze malé množství lepku a má nižší glykemický index než chleba pšeničný. Více k tomuto tématu se dozvíte na stránkách pana Kolingera (doporučuji přečíst jeho text o životosprávě), jehož celožitný chleba je k dostání ve zdravých výživách. Kromě pozitivního vlivu na zdraví vyniká celožitný chleba také vláčností, trvanlivostí a aromatičností.

Poté, co jsem opakovaně dostala dotaz na pečení celožitného chleba, jsem se do toho sama pustila a musím říci, že jsem byla velmi mile překvapena.

Recept:

  • 500g žitné mouky
  • 500g žitného kvásku
  • cca 250ml vody
  • sůl, kmín, koriandr


Postup pro pečení v pekárně

Vše jsem v pekárně krátce promíchala a zapnula program. Míchání bylo nastaveno na 3 min, 1. kynutí na 2 hodiny, 2. kynutí na 1 hodinu a 3. kynutí na 0. Pečení na 67 min, kůrka tmavá. Start byl odložený a celkem program trval 9h30min, to znamená, že chleba kynul skoro 8,5 hodin.

Postup pro pečení v troubě

  • Vše krátce promíchat - jen aby se smíchaly ingredience. Pokud mícháte ručně tak je nutno si pořádně namočit ruce, protože žito hodně lepí.
  • Nechat těsto 20 min v klidu.
  • Těsto krátce prohníst, vytvořit z něj kouli a nechat 2 hodiny v teple kynout.
  • Troubu předehřát na 250°C.
  • Chleba péci 20 min při 250°C, poté 40 min při 180°C.
  • U celožitného chleba hrozí, že se hodně rozjede do strany, proto je snazší ho péci ve formě. Pokud pečete bez formy, tak pomůže udělat tužší těsto a nechat kynout ve vyšší nádobě, ze které se chleba opatrně vyklopí na plech a dá se do dobře vyhřáté trouby.


Zkušenosti s pečením žitného chleba jsou také probírány v diskuzi.

Výsledek

Dle základního receptu se má použít žitná mouka + kvásek ve váhovém poměru 1:1. Vzhledem k tomu, že momentálně nevlastním váhu, měřím vše na objem a tak jsem použila přibližně 350 ml kvásku a 750 ml žitné mouky (převedeno na gramy je to přibližně 450g kvásku a 480g mouky) plus 220 ml vody. Výsledný chleba je znatelně vláčnější než žitno-pšeničný kváskový chleba a také zdravější.



celožitný chleba