BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:recepty:samozitny_chleba [2009/02/03 03:46]
zuzana
navody:recepty:samozitny_chleba [2012/10/18 20:29] (current)
Line 1: Line 1:
 + ===== Samožitný chleba ===== 
 +Uvod 
 +\\ 
 +\\ 
 +=== Recept: === 
 +  * 500g žitné mouky 
 +  * 500g žitného kvásku 
 +  * cca 250ml vody 
 +  * sůl, kmín, koriandr 
 +\\ 
 +\\ 
 +=== Postup pro pečení v pekárně === 
 +\\ 
 +\\ 
 +=== Postup pro pečení v troubě === 
 +  *  Vše krátce promíchat - jen aby se smíchaly ingredience. Pokud mícháte ručně tak je nutno si pořádně namočit ruce, protože žito hodně lepí.  
 +  *  Nechat těsto 20 min v klidu.  
 +  *  Těsto krátce prohníst, vytvořit z něj kouli a nechat 2 hodiny v teple kynout.  
 +  *  Troubu předehřát na 250°C.  
 +  *  Chleba péci 20min při 250°C, poté 40min při 180°C. 
 +\\ 
 +\\ 
 +=== Poznámka === 
 +U samožitného chleba hrozí, že se hodně rozjede do strany, proto je snazší ho péci ve formě. Pokud pečete bez formy, tak pomůže udělat tužší těsto a nechat kynout ve vyšší nádobě, ze které se chleba opatrně vyklopí na plech a dá se do dobře vyhřáté trouby. 
 +\\ 
 +\\