BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:uchovani_kvasku [2012/10/18 20:28]
127.0.0.1 external edit
navody:uchovani_kvasku [2013/01/22 14:23] (current)
zuzana
Line 6: Line 6:
  
 === Uchování v lednici === === Uchování v lednici ===
-Tato metoda je už popsaná v článku o [[navody:​vedeni_kvasku|vedení kvásku]]. Část hotového kvásku (několik lžic) se dá do skleničky, zavře se a nechá v lednici. Je dobré nezavírat skleničku vzduchotěsně (kvásek může vytvářet plyn) a nechat kvásku ve skleničce ještě aspoň 50 ml vzduchu. Takto je možné nechat kvásek v lednici až 7 dní. Pokud ho tam chcete nechat déle, tak doporučuji do kvásku přimíchat lžíci žitné mouky navíc. Pak vydrží v lednici i 14 dní. Když je kvásek řidší, tak se časem začne na jeho povrchu oddělovat voda, což není vůbec dobře. Když se to stane, je třeba buď začít s krmením kvásku a upéct chleba, nebo (když ještě nechceme péct) přimíchat do kvásku trochu žitné mouky a nechat ho v lednici. Když vyndáte kvásek z lednice a chcete začít s jeho krmením, je dobré ho nechat nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Nutné to ale není.+Tato metoda je už popsaná v článku o [[navody:​vedeni_kvasku|vedení kvásku]]. Část hotového kvásku (několik lžic) se dá do skleničky, zavře se a nechá v lednici. Je dobré nezavírat skleničku vzduchotěsně (kvásek může vytvářet plyn) a nechat kvásku ve skleničce ještě aspoň 50 ml vzduchu. Takto je možné nechat kvásek v lednici až 7 dní. Pokud ho tam chcete nechat déle, tak doporučuji do kvásku přimíchat lžíci ​či dvě žitné mouky navíc. Pak vydrží v lednici i několik týdnů. Obecně čím více mouky přidáte, tím déle vydrží. Když je kvásek řidší, tak se časem začne na jeho povrchu oddělovat voda, což není vůbec dobře. Když se to stane, je třeba buď začít s krmením kvásku a upéct chleba, nebo (když ještě nechceme péct) přimíchat do kvásku trochu žitné mouky a nechat ho v lednici. Když vyndáte kvásek z lednice a chcete začít s jeho krmením, je dobré ho nechat nejprve ohřát na pokojovou teplotu. Nutné to ale není.
 \\ \\
 \\ \\
Line 16: Line 16:
  
 === Usušení === === Usušení ===
-Hodí se pro velmi dlouhé uchování kvásku – měsíce či roky. Takto mám kvásek uchovaný já pro případ nehody, ale také pro stěhování mezi kontinenty 8-). Hladový kvásek rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a necháte na vzduchu uschnout (přibližně 2 dny). Teplota nesmí v žádném případě přesáhnout 35°C! Suchý kvásek rozdrobíte a uchováte v zavřené skleničce. Pro oživení opět přidat vlažnou vodu, promíchat na kaši a pokračovat vedením kvásku. Podrobný popis k oživení kvásku, včetně fotek je [[http://​www.kvaskovychleb.cz/​doku.php?​id=navody:​reviving_dried_sourdough|zde]]. Text je anglicky, protože byl napsán pro mé přátele v Americe, kterým jsem před svým odletem věnovala část mého sušeného kvásku. ​+Hodí se pro velmi dlouhé uchování kvásku – měsíce či roky. Takto mám kvásek uchovaný já pro případ nehody, ale také pro stěhování mezi kontinenty 8-). Hladový kvásek rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a necháte na vzduchu uschnout (přibližně 2 dny). Teplota nesmí v žádném případě přesáhnout 35°C! Suchý kvásek rozdrobíte a uchováte v zavřené skleničce. Pro oživení opět přidat vlažnou vodu, promíchat na kaši a pokračovat vedením kvásku. Podrobný popis k oživení kvásku, včetně fotek je [[http://​www.kvaskovychleb.cz/​doku.php?​id=navody:​reviving_dried_sourdough|zde]]. Text je anglicky, protože byl napsán pro mé přátele v Americe, kterým jsem před svým odletem věnovala část mého sušeného kvásku. Pokud [[http://​www.kvaskovychleb.cz/​doku.php?​id=kontakt:​kontakt|přispějete]] na provoz těchto stránek, pošlu Vám můj sušený kvásek i s instrukcemi
 \\ \\
 \\ \\
Line 26: Line 26:
  
 === Darování příteli === === Darování příteli ===
-Velmi dobrá metoda. Darujete trochu kvásku (několik lžic) příteli, který má velký zájem o pečení kváskového chleba. On vede a uchovává kvásek dál, tak jako vy. V případě, že si zničíte svůj kvásek, přijdete s prosíkem k příteli a on vám rád dá kousek svého kvásku. Ještě lepší je rozdat kvásek více než jednomu příteli :-). +Velmi dobrá metoda. Darujete trochu kvásku (několik lžic) příteli, který má velký zájem o pečení kváskového chleba. On vede a uchovává kvásek dál, tak jako vy. V případě, že si zničíte svůj kvásek, přijdete s prosíkem k příteli a on vám rád dá kousek svého kvásku. Ještě lepší je rozdat kvásek více než jednomu příteli :-). Tento způsob už se v Čechách docela rozmohl, mrkněte na [[http://​pecempecen.cz| kváskovou mapu]]
 \\ \\
 \\ \\