BIOSATNIK.CZ

Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

navody:vedeni_kvasku [2010/04/06 03:17]
127.0.0.1 external edit
navody:vedeni_kvasku [2012/10/18 20:28] (current)
Line 1: Line 1:
 ====== Vedení kvásku ====== ====== Vedení kvásku ======
-Poté, co jsme kvásek založili a upekli z něj první chleba, bude veškerá další péče spočívat v jeho krmení – tomu se mezi pekaři říká vedení kvasu. Pokud jste postupovali dle postupu popsaného v návodu na [[navody:​zalozeni_kvasku|založení kvásku]], tak teď máte (pravděpodobně v lednici) několik lžic hladového a velmi kyselého kvásku. Ten je potřeba před pečením dalšího chleba „rozmnožit“. Existuje několik postupů a sami uvidíte, že si časem předepsané postupy upravíte (zjednodušíte) tak, aby vám vyhovovaly. Zde uvádím ověřený postup, který je dobré následovat hlavně když je kvásek mladý. Čím starší kvásek je, tím více se může jeho vedení „šidit“ ve smyslu dodržování teplot a počtu stupňů krmení.+Poté, co jsme kvásek založili a upekli z něj první chleba, bude veškerá další péče spočívat v jeho krmení – tomu se mezi pekaři říká vedení kvasu. Pokud jste postupovali dle postupu popsaného v návodu na [[navody:​zalozeni_kvasku|založení kvásku]], tak teď máte (pravděpodobně v lednici) několik lžic hladového a velmi kyselého kvásku. Ten je potřeba před pečením dalšího chleba „rozmnožit“. Existuje několik postupů a sami uvidíte, že si časem předepsané postupy upravíte (zjednodušíte) tak, aby vám vyhovovaly. Zde uvádím ověřený postup, který je dobré následovat hlavně když je kvásek mladý. Čím starší kvásek je, tím více se může jeho vedení „šidit“ ve smyslu dodržování teplot a počtu stupňů krmení. Pokud se ale stane, že kvásek najednou přestane "​fungovat"​ tak jak má, tak se opět vraťte k jeho vedení podle postupů zde popsaných. Mě samotné se stalo, že kvásek po 5 letech najednou přestal vybíhat nahoru a chleba nekynul. Bylo to v době, kdy jsem ho přikrmovala bez přihřívání. Začala jsem opět vést kvásek v teple a bylo po problému
 \\ \\
 \\ \\